Taekwondo

Taekwondo ile hayatı mükemmelleştirmeye hazır mısınız?

TAEKWONDO NEDİR?

Mantigin dögüs sanati olarak tabir edebilecegimiz Taekwon-Do,kelime olarak.el ve ayakla yapilan vuruslarin ilmi,felsefesi anlamina gelir.Bunu söyle açikliyabiliriz.TAE.Ayak vuruslari,KWON: el vuruslari Do.isebu dögüs sanatinitatbiki esnasindaki izlenilecek yolun ve dögüsün felsefesi degerlerinin genel adidir.Kisi istedigi kadar esnek ,istedigi kadar güçlü el ve ayak vuruslarina sahip olursa olsun eger do kurallarini uygulamiyor ve bu sporu sadece dögüs sporu olarak görüyorsa Takwondocu sifati tasiyamaz.Zira taekwondo bir saldiri degil 20 yüzyili askin bir zamandan beri korede bagimsiz olarak gelistirilmis ve uluslararasi çagdas bir nitelik kazanmisolan savunma sporudur.Taekwondonun baslica özelligi çiplak el ve ayaklarla rakibe karsi gelistirilen savunma tekniklerini içeren bir müsabaka sporu olmasidir.Taekwondonun tüm hareketleri.bu sporun düsmana karsi savunma amaciyle gelistirildiginden bu güne kadar,savunma ruhunun egemen oldugu bir temel üzerine kurulmustur.Dolayisiyla bu sporu saldiri olarak kullanan kimseler bu sporun ana ilkelerinden uzaklasirlarki taekwondo caimasi içinde yer alamazlar.Vucutlarinin tüm organlari ile ,kendilerini savunmak için süper tekniklerle egitilmis olan taekwondocularin yanliz fiziksel güçleri degil,dahada önemlisi kendlerine olan güvenleri,herkese karsi saygili olmalari ve disiplinleri daha çok ön plana çikar.Taekwondocu için bütün vucut bir savunma silahidir.Saldirganlari elleri yumruklari ayaklari veya diger organlari vasitasiyla kolaylikla tesirsiz hale getirme yeteneklerine sahiptirler.


Taekwondo kisinin güven duygusunu gelistirmesi bakimindan büyük öneme sahiptir.Kendine güvenen insanlar daha zayif olanlara karsi alçak gönüllü ve hosgörülü olurlar.Her kaba kuvvetin arkasinda kisinin aslinda kendi nefsini ve benligini öne çikarma duygusu yatar.Bazen sudan sebeplerle,korkunç cinayetlerin islenmesinde sebep olan sey,o sebebin cisim olarak degeri degil,kisideki benligini ispat duygusudur,Taekwondocu bu nedenle kendini savunma ve karsidakini berteraf etme konusunda egitimli oldugundan asla kendini ispata kalkismaz .Çünki ispati zaten devletin verdigi diplomadir.Bu nedenle sabirlidir.Hiç bir taekwondocunun sokak kavgalarina karistigi ve bir kisiyi incittigi vaki degildir.Hatta basit arbedelerde taekwondocu,tokat yemeyi bile göze alir incinir ama gururu kirilmaz ve aldirmaz.Ne zaman cana kasit olursa saldiraninda iyiligi için müdahaleci olur.


Yeni basliyan bir ögrenciye dogal olarak egsersizler ve disiplin ortami zor gelebilir. Ancak siki ve disiplinli bir çalisma ile sonuca yaklasilir. Bu sürenin uzunlugu manevi yapisina göre ögrencinin sabir ve dayanikliliginin göstergesi olarak bu vasiflari kazanmasini saglar.Basariya ulasmak için ögrenci sabirli ve dayanikli olmak zorundadir.Bunun baska alternatifi olmadigina göre,basarabilen ögrenci belki farkinda olmasada ,sabir ve dayaniklilik gibi gerçektende insanligin ihtiyaci olan iki vasfa sahip olmus olur. TAEKWONDO çalismalari birkaç kisimdan olusur.1=poomse 2=Hyank:Temel teknik kurallari,kültür fizik, temel teknik çalismasi,ellik çalismasi,ikili çalisma 3=Müsabaka 4=Kiris tir. çalismaya basamadan ögrenci salona ve hocasina selam verir.

salonda 1=sessizlik 2=sigara içmemek 3=salonda uygun kiyafetle dolasmak 4=selamlama gibi do kurallari geçerlidir.
Taekwon-do akli ve ruhi beceriye dayanan,bedeni ve ruhi gelismeyi sagliyan, her yastaki insana hitap eden bir ahlak sporudur.
Düsünülecek olursa;eger Do olmasaydi,kati duygu ve düsünceye sahip kisiler ki , bu insanligin olusundan beri vardir,ögrendikleri teknikleri ve çalismayla elde ettkleri gücü günlük yasantilarinda hoslanmadiklari kisilere uygulardi.Yine eger Do olmasaydi, yetistirilen ögrenciler toplum içinde birer patlamaya hazir bomba gibi dolasa bilirlerdi.Iste Do'nun önemi budur.Hersporcun denetlenmesi zordur.Ancak onlari yaptiklari sporu kisiye temiz ahlak üstün karakter,sabir ve dayaniklilik kazandirdigi olgusu asilanirsa basari elde edilir.Eger arastirilacak olursa ,hemen hemen tüm uzakdogu sporlerinin kurucusu Rahip yadaBudisttir.Demek oluyorki TAEKWON-DO dadece el ve ayakla yapilan bir dövüs degilrühi bir motivasyondur.Erken yasta baslanilan taek wondo çoçugun kendine güven duygusunun artmasina ,DO jank kurallari çerçevesinde toplum içindebu saygi kültürünün gelismesine büyük katki saglar.Taekwondo ,selam ile baslar selam ile biter.Sporcuda aranan en önemli nitelik saygi ve disiplindir. 
TAEKWONDO NEZAKETLE BASLAYIP NEZAKETLE BITER


Sporcu salona girdiginden itibaren tüm ciddiyetiyle bayragi ve hocasini selamlar.Ayni sekilde hocasina onlara egilerek karsilik verir.Bu dİsiplin çalisma bitene kadar devam eder.Taekwondocu herzaman Adil,tarafsiz,haklidan yana ve vatanperver olarak yetisir.

Sık Kullanılan Komutlar

(Alfabetik sıra aşağıdadır.)

Jumeok Yumruk
Jireugi Yumruk Vuruşu
Chagi Tekme
Ap İleri
An İç
Bakat Dış
Arae Aşağı Seviye
Momtong Orta Seviye
Eolgul Yukarı Seviye
Charyeo Hazır ol
Kyeongne Selam
Joonbi Harekete hazır olma durumu
Keuman Bitiriş
Dirro dorra Geri Dön
Shio Rahat
Do bok Taekwondo Elbisesi
Do jang Taekwondo Salonu
Dan Siyah Kuşak Seviye
Toga-nim Siyah Kuşak
Chokyo-nim Siyah Kuşak 1.DAN
Kyosa-nim Siyah Kuşak 2.DAN
Keo Bum-nim Siyah Kuşak 3.DAN
Sabum-nim Siyah Kuşak 4.DAN ve üstü
Kwan jang-nim Başkan (MASTER)
Kukki jedeharjo kyeongne Bayrağa Selam

 

TAEKWONDO VE ÇOÇUK

Sevgili Anne ve babalar...
Çoçugunuzun gün gelip bir Avrupa Sampiyonasinda,bir Dünya Sampiyonasinda veya niye olmasin ki, Olimpiyat oyunlarinda madalya kürsüsüne çikip istiklal marsimizi dinletmesini istemezmisiniz............
O zaman ebeveyin olarak sizlerede düsen bir takim görevler ve sorumluluklar vardir.Zira güzümüzde uluslar arasi basarilar; Antrenör ,sporcu ve aile arasinda kurulan ve her üçünün de görevini mükemmel yapmasi sonucu ortaya çikan uyumlu bir çalisma neticesinde kazanilmaktadir.
Çocugunuzun taekwondo ile veya yapisina uygun olarak sprun herhangi bir daliyla ilgilenmesini tesvik ederek ,Türk sporunun dünya konjüktüründeki basarisinda sizde söz sahibi olunuz....
Taekwondo salonuna gitmek çoçukta bir eglence olarak baslar.Henüz spor bilinci tam olarak yerlesmedigi için taekwondo salonunu gitmekle çoçuk parkina gitmek arasinda bir fark görmez.Bu nedenle 8-10 yas arasi çoçuklarda spor yasantisi kendi istek ve arzulari ile degil genellikle anne ve babalarin yönlendirmesi sonucu olur.
Bu yönlendirme ile spora basliyan çoçukta ilk gelisen ve psikologlar açisindan en önemli asamalardan biri sayilan
1-"Eglence ve arkadasligin sürdügü bir yere ait olma duygusu" gelisir.
Çocugun aileden sonra sosyal aktivitelere katildigi ve toplum içinde yasama duygularinin gelistigi yer okuludur.Çoçuk okul yasantisinda yavas yavas,birlikte hareket etme,çalisma,sevinç ve üzüntüleri paylasma,ortak kullanma,disiplinli ve planli hareket etme,kendi kendine karar verme gibi olgulari ögrenmeye ve uygulamaya baslar.Aile yasantisindan aldigi egitimle bu uyum süreci kisa veya daha uzun olabilir.Ancak genelde karsilasilan durum,çoçuklarin toplum hayatina katilmada çekingen davrandiklari ,bazilarinin ise daha içine kapanik ve uyumsuz olduklaridir.
Bu uyum dönemini en aza indirecek aktivitelerden biri spor yasantisidir.
TAEKWONDO sporuna ilk basliyan 8-10 yas arasi sporcunun ilk olarak salona kaydi yapilir.Kendisine Takwondo federasyonunun kimlik karti ve dabok denilen özel üniforma ve nisan olarak beyaz kusak verilir.Bunlar belki çoçugun hayatinda kendi adina aldigi ve sahsiyetine deger verildigini ifade eden ilk belgedir.Bu tipki okumaya il baslayan bir çoçuga ögretmeninin taktigi kirmizi kurdelaya benzer.
Bir il veya ilçede taekwondo salonuna devam eden ve belgeli spor yapan çoçuk sayisi elbette azdir.Bu nedenle çoçuk bir spor klübüne üye olma dygusu ile yasadigi ortamda ve okulunda kendisini farkli hissetmeye baslar.Çünki çoçuk olmasina ragmen arkadaslarindan farkl olarak bir klüp üyesidir,onlardan farkli bir aktivite yapmaktadir,farkli birseyler üretmektedir ve kendisine hayatinda ilk defa karslastigi insanlar tarafindan deger verilmektedir.
Çoçuk aile fertlerini kendisi seçmez,Anne, babasini ve kardeslerini hazir bulur.Okul yasantisida bu sekildedir.Kendi seçmez ,yasi geldigi ve gitmesi gerektigi için gider.
Oysa spor klübüne gitmek kendi tercihindedir.Çoçugun hayatinda kendi tercihiyle,seçerek gittigi ilk sosyal yapi spor klübüdür.Bu nedenle isteyerek gittigi için aktivitelere katilmasi ve sosyal olarak topluma uyum göstermeside o denli kolay olur.
Taekwondo ilk baslayan ögrenciye agir antreman periyodu degil günlük eglenceler sunar.Çoçuk eglendigini zannederken farkinda olmadan arkadaslarina katilmaya onlarla ortak eylem içine girmeye baslar.Çünki taekwondo aktiviteleri kisinin kendi basina yapamadigi ve muhakkak birkaç partnere(Arkadasa)ihtiyaç duyulan aktivitelerdir.
Taekwondo sporuna birkaç ay devam eden çoçugunuzu seyretmeye gittiginizde onun bir balerinin yaptigi gibi bir takim estetik hareketleri yaptigini,çalisma ortaminda hareketleri yaparken bagirdigini ancak bagirirken kendisini seyredenlerden utanmadigini ,hatta seyircilere bildiklerini göstermekten büyük bir haz aldigini farkedeceksiniz.
Zaman zaman televizyonlarda Gülme ,bagirma ,aglama yarismalari tertip edildigini seyredersiniz.Bu yarismalardan amaç ez fazla bagirani bulmak,en çok güleni tespit etmek degildir.Aslinda o yarismalar psikologlar tarafinadn düzenlenen ve topluma uyum zorlugu çeken çoçuklar ve gençlerin ustaca getirilip araya sikistirildigi tedavi seaslaridir.Amaç desarji yaptirilarak ve sikilganligin atilarak toplumla uyum saglanmasini elde etmektir.
Taekwondo sporunda aktivasyon küçük yaslarda baslar.Bu spora devam eden çoçuklarda sikilganlik olmamasi,topluma çabuk karisma ve birlikte hareket etme gibi dugularin doruk noktada bulunmasinin sebebi budur.
2-Taekwondo sporu çoçugunuzun kendine güvenini gelistirir ve güçlülük duygusu saglar.
Taekwondo bir savunma sporu olarak çoçugunuza yavas yavas savunma tekniklerini ögretir.Bu normal bir insanin beceremiyecegi özel çalisma sonucu kazanilan kaabiliyetlerdir.Bu teknikleri bilençocugunuzda kendine güven gelir.Ancak salonda çok aktif duran arkadaslariyla vuran kiran çoçugununuzun sosyal yasantisinda tam tersi bir tavir takindigini görürsünüz.
Dögüs teniklerini bilen bir çoçugun nasil olurda günlük yasantisinda çok sakin bir insan olabilecegi belki size ilk anda tezat gibi gelebilir.Zira Bu tür dögüs sanatlari sporlariyla ugrasanlarin hiç bir zaman televizyon ve gazetelerde bir kavgaya,bir cinayete veya olumsuz bir davranisa katildigi haber olamistir.Haber olamaz çünki istisnalar olsa bile sporcularin bu tür nahos girisimlere katilmasinin imkani yoktur.Bunun arkasinda aslinda ince psikolojik tahliller vardir.Söyleki:
Okul öncesi egitimde ögretmenler asla çoçugunuza okuma ve yazma ögretmemenizi tavsiye eder.Ögretmenlerin tercihi okula baslayan çoçuklarin ayni egitim seviyesinde olmasidir.Daha birinci sinifta oldugu halde okuytabilen yazabilen,kavrayabilen bir çoçuk genellikle üst siniva aktarilir.Bu çocugun çok zekali oldugundan degil .Ilk sinifta çekecegi uyum zorlgundandir.Bilen çoçuk derslere katilmaz.Içine kapanir.Arkadaslariyla birseyler paylasma duygusunu kaybeder.
Kisaca bir konuyu bilen kisi,o konuyu yeni ögrenmeye veya uygulamaya çalisilan bir ortama karsi kayitsiz ve ilgisiz kalir.Bu kendine güvenduygusundan ve bilmekten kaynaklanir.
Gazete haberlerinde veya telavizyonlarda çok seyrederiz.
"Komsinu tavugu komsunun bahçesine girmis.Çikan tartismada 3 kisi biçaklanmis bir kisi ölmüs
"10 milyon borçunu istemeye gitmis alacaklisi tarafindan öldürülmüsé
Yoldan geçerken omuzu çarpti diye filan filani öldürmüs"
Burada aslinda sebeb olan faktör,tavuk,10 milyon para veya omuzun omuza çarpmasi degildir.Kisinin kendi nefsinin baskasindan üstün oldugunu ispat duygusudur.
Her insanin nefsinde,egosunda baskalarindan üstün olma duygusu yatar.Ve zaman zaman bunu ispat etmeye çalisir.Bu insanin fitratinda olan ve zaman zaman kisinin kendisinede zarar veren kötü huylardan biridir.Kisi bu duygusunu dizginleyip en alt seviyeye düsürdügü zaman mükemmellesir.Toplum hayatinda sevilmeye ve yer edinmeye baslar.Islam tasavvufunda bu en kötü nefse nefsi emmare denir.Terbiyesi sarrtir.Aksi halde kisiyi
tavuk için adam öldüren bir insan tipine dahi dönüstürür.
Taekwondo sporuna baslayan biri zamanla tüm dögüs tekniklerini spor blinci altinda ögrenir.Yaptigi isi bir spor ali olarak kavrar ve uygular.Ancak yapi itibariyle kendisine saldiracak 15-20 kisiyi etkisiz birakacak bir teknige kavusur.
Bu nedenle kendisine diploma verilir.Terfi ettirilir.Diploma ve kemer adi altinda verilen nisanlar "dögüs teknilerini bildiginin belgeleridir".Bir sporcu buna okadar deger verirki.Yillardir alinteriyle kazandigi bu deger yargilarini adi kokak kavgalarina düsürmez.Sokak kavgalarina itibar etmez.Kendine satasan insanlara karsi,-"Hayir ben senden daha üstünüm diyerek" fiziksel üstünlügünü ispata kalkismaz.Gücünün ve degerinin farkinda oldugu için karsisindaki insana karsi acima duygusu ön plana çikar.
Hatta herkesten önce okumayi bilen çoçugun sinifta derslere katilmamasi gibi,Kavga tekniklerini çok iyi bildiginden öyle adi sokak kavgalarina okadar ilgisiz davranirki dönüp arkasini bile bakmaz.
Ne zaman canina kast ediliyorsa vucudu bir refleks olarak harekete geçerki bu hem kendi hemde salgirganin iyiligi için gerekir.Çünki kendi hayatini kurtardigi gibi ,biçakla gelen rakibini en kisa ve basit sekilde etkisiz birakarak katil olmasini ve ömrünü hapiste geçirmesini engeller.
Çoçugunuzu taekwondo yasantisinin daha ilk senesinde gözleyin.Önceden hasari olan,sagla solla kavga eden ve kendisine satasanlara birsey yapamadigi için eziklik duygusu ile aglayarak size sikayete gelen çoçugunuzun,Taekwondoya basladiktan sonra kimseyle kavga etmedigini kendisine satasanlara bile ilgisiz kalip arkasini dönüp yoluna devam ettigini,bu esnada bir sey yapmadigi için eziklik duygusu yasamadigini ve zavallilik kopleksine düsmedigini görürsünüz.Bu bilmekten,kendini güçlü hissetmekten ve acima duygusunun gelismesinden dogan bir durumdur.
Unutmayin bir konuda kendini ispata kalkisanlar o konunun cahilleridir.Bilen insanlar az konusur en sonunda öz konusurlar.
3-Taekwondo sporu mental yetenegi arttirir ve karar verme süresini çabuklastirir.
Spor yapan her çoçukta oldugu gibi bir süre sonra çoçugunuzdada akil melekelerin arttigini farkedeceksizniz.Taekwondoda müsabaka teknikleri 5 veya 6 civarindadir.Bunun disindaki tüm savunma ve müsabaka teknikleri bu temel hareketlerin kombinasyonlarindan olusur.Bunlari gelistirmek ve uygulamak çoçugun becerisine kalir.Çoçuk bu tekniklerden kombine hareketler çikarmak için kendini zorlar.Zihni devamli çalisir.
Kusak imtahanlarindaki temel hareketler basit eksersizler olup.Sekil olarak çoçuk bunlari çabuk kavrar ve ezberler bu hareketlerin tekrari ve devamli çalsilmasi çoçugun akli becerilerini devamli zorlar.
Taekwondo bir saldiri degil savunma sporudur.Kisiye karsi yapilabilen her hareketin bir kombine hareketi vardir.Savynmada çabukluk,sürhat,güç ve refleks tepki çok önemli oldugundan genelde bu beceriler gelisir.Yani çoçukta bir davranis sekline cevap verme yetenegi refleks olarak ve en dogru olanini tespit etmek suretiyle artar.Çoçuk bu becerilerini günlük hayatada tasir.Nasilki taekwondoda saniyenin en kisa aninda en dogru karari vermesi gerekiyor aksi halde kaybedecegini biliyorsa,günlük hayatta da en dogru karari en kisa zamanda verme kaabiliyeti artar.
Spor yapan çoçuklarda zihin devamli açik olur.Uyuklama,pasivite ortadan kalkar.Anlatilanlari anlama kaaabiliyeti gelisir.Taekwondo çalismasi çoçuklar için azdan çoga dogru bir periyot izleyerek 1-1,5 saatlik bir antreman verir.Çoçugun aktivitesi bu antreman periyodunda gittikçe artar ve zirvede iken sonuçlanir.Bu davranis biçimi çoçuk mentalitesinde bir aliskanlik hale gelir.Misal olarak diger çoçuklarda okulda görülen derslerin son saatlerindeki uyuklama ve bikkinlik hali spor yapan çoçuklarda rastlanmaz.Bu vucut direncinin kuvvetinde ve vucudun sürekli artan bir sekilde aktiviteye hazir oldugundandir.
4-Taekwondo sporu her spor dali gibi kemik yogunlugunu arttirir ve enfeksiyonlara karsi vucut direncini saglar.
Taekwondo sporuna devam eden çoçuklarin kemik yapilari ,yapilan eksersizler neticesinde kuvvetlenir.Bu osteoparoza karsi ve diger kemik, kas hastaliklarina karsi en önemli tedbirdir.Sihhatli bir yapiya kavusmasi için çoçugunuzu taekwondoya gönderin.Avrupa sampiyonu ve dünyanin en teknik sporcularindan biri seçilen Bahri Tanrikulun'un bir kemik hastaligi sonucu doktorlar tarafindan tavsiye ile ailesince spora baslatildigini biliyormusunuz.
Insan oglu devamli mikroorganizmalarla beraber yasar.Enfeksiyona neden olan mikroplar her an her yanimizda bulunmaktadir.Agizimizda bile 1 milimetreküp tükrükte 4 milyon bakteri vardir.Bunlar vucut direnci düserse is basina geçerler ve hastalik yaparlar.Spor yapan çoçuklarda hastaliga yakalanma ihtimali düser veya hastaliklar kolayca ve kisa sürede atlatilir.

TAEKWONDO

1-"Eğlence ve arkadaşlığın sürdüğü bir yere ait olma duygusu" 

Çocuğun aileden sonra sosyal aktivitelere katıldığı ve toplum içinde yaşama duygularının geliştiği yer okuludur.Çocuk okul yaşantısında yavaş yavaş, birlikte hareket etme, çalışma, sevinç ve üzüntüleri paylaşma,ortak kullanma,disiplinli ve planlı hareket etme,kendi kendine karar verme gibi olguları öğrenmeye ve uygulamaya başlar.Aile yaşantısından aldığı eğitimle bu uyum süreci kısa veya daha uzun olabilir.Ancak genelde karşılaşılan durum,çocukların toplum hayatına katılmada çekingen davrandıkları ,bazılarının ise daha içine kapanık ve uyumsuz olduklarıdır.
Bu uyum dönemini en aza indirecek aktivitelerden biri spor yaşantısıdır.
TAEKWONDO sporuna ilk başlayan 8-10 yaş arası sporcunun ilk olarak salona kaydı yapılır.Kendisine Taekwondo Federasyonunun kimlik kartı ve dabok denilen özel üniforma ve nişan olarak beyaz kuşak verilir.Bunlar belki çocuğun hayatında kendi adına aldığı ve şahsiyetine değer verildiğini ifade eden ilk belgedir.Bu tıpkı okumaya il başlayan bir çocuğa öğretmeninin taktığı kırmızı kurdelaya benzer.
Bir il veya ilçede taekwondo salonuna devam eden ve belgeli spor yapan çocuk sayısı elbette azdır.Bu nedenle çocuk bir spor kulübüne üye olma duygusu ile yaşadığı ortamda ve okulunda kendisini farklı hissetmeye başlar.Çünkü çocuk olmasına rağmen arkadaşlarından farklı olarak bir klüp üyesidir,onlardan farklı bir aktivite yapmaktadır,farklı bir şeyler üretmektedir ve kendisine hayatında ilk defa karşılaştığı insanlar tarafından değer verilmektedir.
Çocuk aile fertlerini kendisi seçmez,Anne, babasını ve kardeşlerini hazır bulur.Okul yaşantısı da bu şekildedir.Kendi seçmez ,yaşı geldiği ve gitmesi gerektiği için gider.
Oysa spor kulübüne gitmek kendi tercihindedir.Çocuğun hayatında kendi tercihiyle,seçerek gittiği Hayatını ciddi biçimde etkileyecek ilk sosyal yapı spor kulübüdür.
Bu ona kendi öz güveni kazanmada en büyük etkendir.
2-Çocuğunuz taekwondo kulübüne adım attığı zaman taekwondonun sırlar dolu ahlaki ve ruhi yapısıyla donanmış bir spor salonu ve arkadaş gurubu içerisinde kendisini bulur. 
Taekwondo bir dünya sporudur.Kendine özgün ruhi, ahlaki prensip ve kuralları vardır.Dünyanın neresine giderseniz gidiniz taekwondo salonlarında bu havayı koklar ve etkisi altında kalırsınız.Taekwondonun vazgeçilmeyen ve yapılmasındaki temel gayeyi oluşturan bu prensipleri şunlar


Taekwondonun Ana Kuralları
1-Nezaketken,kibarlık
2-Dürüstlük
3-Azim,hırs
4-Nefsi kontrol
5-Cesaret

Taekwondocunun Karakter yapısı
Dürüst olmalı ve her zaman adaletli davranmalı
Herkese karşı saygılı ve yardımsever olmalı
Sadık olmalı,kibarlıktan ayrılmamalı
Taekwondo prensiplerini aklından hiç çıkarmamalıdır.

 


Taekwondo Yeminindeki uluslararası prensipler
Taekwondo prensiplerine bağlı kalmak
Eğitmenlere ve kemer ve yaşça büyük olanlara saygılı olmak
Taekwondo da öğrendiklerini asla kötüye kullanmamak
Özgürlüğün ve adaletin şampiyonu olmak
Dünyada barışın teşekkülüne katkıda bulunmak.
Taekwondocunun salondışı davranışları
1-Her taekwondocu araştırıcı olmalı,her zaman doğruyu ve iyi olanı bulmaya çalışmalıdır
2-Her taekwondocu yüksek karakter yapısına sahip olmak için çalışmalıdır.
3-Her taekwondocu ailesine ,hocasına ve kendinden kıdemli olanlara saygı beslemelidir.
4-Her taekwondocu ülkesini ,bayrağını sevmeli ve toplumun ileri gelenlerine saygılı olmalıdır.
5-Her taekwondocu kendine olan güvenini ve başkalarına olan alçakgönüllülüğü ve tavazuyu geliştirmelidir.Salon içinde olduğu kadar salon dışında da bu davranış içinde olmalı ve taekwondocu kişiliğini topluma sevdirmelidir.
6-Her taekwondocu salon dışında da sosyal ilişkilerini güçlendirmeli toplumda kişilik ve karakteri ile iyi bir yer almalıdır.
7-Taekwondocu tercih etmesi gereken alternatiflerde kararsız kalmamalı ,doğru ve adaletli olanı seçmeli nefsine göre hareket etmemelidir.
8-Her taekwondocu topluma Taekwondonun Ruhsal ve fiziksel sağlık açısından faydalarını anlatan bir rehber ve önder olmalıdır.
Taekwondoya başlayan çocuğunuz yemin ederek başlar ve bu yeminle beraber kendisine bu saydığımız temel prensiplerin gerçekleştirilmesi görev olarak verilir.Çocuğunuz hayatında ilk olarak yemin etmek suretiyle son derece ciddi ve idealist olan bu kavramlardan ayrılmamanın görev ve sorumluluğuna girer.

3-Çocukta grup ve toplum psikolojisini geliştirerek ortak hareket etmeyi öğretir.
Çocuklarınızın taekwondo salonlarına gitmesi kendi tercih ve istekleridir.Bu nedenle isteyerek gittiği için aktivitelere katılması ve sosyal olarak topluma uyum göstermesi de o denli kolay olur.
Taekwondo ilk başlayan öğrenciye ağır antrenman periyodu değil günlük eğlenceler sunar.Çocuk eğlendiğini zannederken farkında olmadan arkadaşlarına katılmaya onlarla ortak eylem içine girmeye başlar.Çünkü taekwondo aktiviteleri kişinin kendi başına yapamadığı ve muhakkak birkaç partnere (Arkadaşa) ihtiyaç duyulan aktivitelerdir.
Evde tek başına kalan ,toplum faaliyetlerine girmekte çekingen kalan ve bu nedenle okulda öğretmeninden uyumsuzluk şikayetleri aldığınız çocuğunuz çok kısa sürede büyük bir gelişme gösterecek, paylaşmanın ve birlikte olmanın getireceği gücün farkına varacak bu nedenle kendinin değil toplumun bir ferdi olduğunun bilincine kavuşacaktır.
Taekwondo ferdi bir spor dalı olmasına rağmen başarısı gurup halinde bir bütün olarak çalışılmasından doğar.Bu nedenle sporcular arasında birbiri için yardımlaşma ve özveri esastır.Toplum bilinciyle ortak hareket edilmesi fert fert her sporcuyu zirveye taşıyan etkendir.
Salon içindeki bu yardımlaşma duygusu ve periyodu çocuğun tüm hayatına yansır.Birlikte hareket etmenin gücünü ve faydasını hisseden kişi ,başkalarına yardım etmekle ve destek olmakla kendi geleceğini de teminat altına aldığının şuuruna varır.

4-Taekwondo çocuğunuzun içine kapanık duygularının dışa vurulması ve çekingenliğini atması için en önemli fırsattır.

Taekwondo sporuna birkaç ay devam eden çocuğunuzu seyretmeye gittiğinizde onun bir balerinin yaptığı gibi bir takım estetik hareketleri yaptığını, çalışma ortamında hareketleri yaparken bağırdığını ancak bağırırken kendisini seyredenlerden utanmadığını ,hatta seyircilere bildiklerini göstermekten büyük bir haz aldığını fark edeceksiniz.

Çocuklarda toplumsal hareketlere girişildiği zaman karşılaşılan en önemli sorun topluma katılamamaları yeteneklerini bu sıkılganlıkları ve utangaç tavırlarından dolayı tam anlamıyla ortaya koyamamalarıdır.Çocuğunuz toplum içinde şarkı söylemekten ,şiir okumaktan, bir hikaye veya fıkra türü şeyler anlatmaktan çekinir.Aynı davranışları evde sizinle birlikte iken çok rahat bir şekilde yaparken bu tür toplulukların olduğu ortamdan herkesin kendisini izlediği ve mahcup olacağı kanaatiyle genelde kaçar.Çocuklarınızın bu tür psikolojik problemleri sözlü uyarılarla terk etmeleri zor olduğu gibi ebeveynin bu yöndeki aşırı istekleri de çocuk psikolojisi üzerinde ters etki yapar.Bunu gerçekleştirmenin en kolay yolu istediği sosyal etkinliklerin onu toplum içine yavaş yavaş yönlendirmesidir.
Taekwondo salonuna çocuğunuz kendi isteği ve tercihiyle gelir.Taekwondo salonlarında karşılaştığı ilk aktivite Bağırmadır.
Evet.Çokçuğunuz taekwondoya avazı çıktığı kadar bağırmayı öğrenerek başlar.Yaptığı ilk aktivite basit ve temel el hareketleriyle uyumlu şekilde bağırıp çağırmadır.Size çok basit ve saçma gelebilecek bu eylem aslında tüm uzakdoğu ülkelerinde bu tür rahatsızları tedavi etmek için kullanılan ciddi bir tedavi metodudur.
Zaman zaman televizyonlarda Gülme ,bağırma ,ağlama yarışmaları tertip edildiğini seyredersiniz.Bu yarışmalardan amaç ez fazla bağıranı bulmak,en çok güleni tespit etmek değildir.Aslında o yarışmalar psikologlar tarafından düzenlenen ve topluma uyum zorluğu çeken çocuklar ve gençlerin ustaca getirilip araya sıkıştırıldığı tedavi seanslarıdır.Amaç deşarjı yaptırılarak ve sıkılganlığın atılarak toplumla uyum sağlanmasını elde etmektir.O guruplar içinde ustaca yerleştirilmiş psikologlar ve topluma uyum zorluğu çeken sıkılgan çocuklar ustaca yerleştirilmişlerdir.
Toplum içinde bağırmak ve nara atmak çocuğun yapabileceği en zor iştir.Ama herkesin bu şekilde davrandığı bir ortamda oda yavaş yavaş artacak şekilde bağırmaya ,gülmeye ,kahkaha atmaya başlar bu şekilde topluma katılarak sıkılganlıklarını terk etmeye başlar.Çünkü toplum içinde rol gereği bağıran veya kahkaha atan bir çocuk daha mantıklı ve gerçekçi olan konuşmayı ve sohbet etmeyi yadırgamaz..
Kişinin çevre ile uyumu sıkılganlık duygusunu üzerinden atmasıyla orantılıdır
Taekwondo sporunda aktivasyon küçük yaşlarda başlar.Bu spora devam eden çocuklarda sıkılganlık olmaması,topluma çabuk karışma ve birlikte hareket etme gibi duyguların doruk noktada bulunmasının sebebi budur.
Bağırmak çocuğun kendine güven duyduğunun ve belli bir mevkide olduğunun işaretidir.
Taekwondoya başlayan çocuğunuzun daha ilk günden salonda bağırıp çağırdığını ,nara attığını ama asla sıkılmayıp seyircilere bunu göstermekten zevk aldığını göreceksiniz.Çocuğunuz böylece vücudundaki statik elektriği atacak ,rahatlayıp deşarj olacak sıkılganlık gibi bir düşünce saçma ve mantıksız gelmeye başlayacaktır.

5-Taekwondo sporu çocuğunuzun kendine güvenini geliştirir ve güçlülük duygusu sağlar.
Taekwondo bir savunma sporu olarak çocuğunuza yavaş yavaş savunma tekniklerini öğretir.Bu normal bir insanın beceremeyeceği özel çalışma sonucu kazanılan kabiliyetlerdir.Bu teknikleri bilen çocuğunuzda kendine güven gelir.Ancak salonda çok aktif duran arkadaşlarıyla vuran kıran çocuğunuzun sosyal yaşantısında tam tersi bir tavır takındığını görürsünüz.
Dövüş tekniklerini bilen bir çocuğun nasıl olurda günlük yaşantısında çok sakin bir insan olabileceği belki size ilk anda tezat gibi gelebilir.Zira Bu tür dövüş sanatları sporlarıyla uğraşanların hiç bir zaman televizyon ve gazetelerde bir kavgaya,bir cinayete veya olumsuz bir davranışa katıldığı haber olmamıştır.Haber olamaz çünkü istisnalar olsa bile sporcuların bu tür nahoş girişimlere katılmasının imkanı yoktur.Bunun arkasında aslında ince psikolojik tahliller vardır.Şöyle ki:
Okul öncesi eğitimde öğretmenler asla çokçuğunuza okuma ve yazma öğretmemenizi tavsiye eder.Öğretmenlerin tercihi okula başlayan çocukların aynı eğitim seviyesinde olmasıdır.Daha birinci sınıfta olduğu halde okuyabilen yazabilen,kavrayabilen bir çocuk genellikle üst sınıfa aktarılır.Bu çocuğun çok zekalı olduğundan değil .İlk sınıfta çekeceği uyum zorluğundandır.Bilen çocuk derslere katılmaz.İçine kapanır.Arkadaşlarıyla bir şeyler paylaşma duygusunu kaybeder.
Kısaca bir konuyu bilen kişi,o konuyu yeni öğrenmeye veya uygulamaya çalışılan bir ortama karşı kayıtsız ve ilgisiz kalır.Bu kendine güven duygusundan ve bilmekten kaynaklanır.
Gazete haberlerinde veya televizyonlarda çok seyrederiz.
"Komşunun tavuğu komşunun bahçesine girmiş.Çıkan tartışmada 3 kişi bıçaklanmış bir kişi ölmüş
"10 milyon Borcunu istemeye gitmiş alacaklısı tarafından öldürülmüş
Yoldan geçerken omuzu çarptı diye filan filanı öldürmüş"
Burada aslında sebep olan faktör,tavuk,10 milyon lira para veya omuzun omuza çarpması değildir.Kişinin kendi nefsinin başkasından üstün olduğunu ispat duygusudur.
Her insanın nefsinde,egosunda başkalarından üstün olma duygusu yatar.Ve zaman zaman bunu ispat etmeye çalışır.Bu insanın fıtratında olan ve zaman zaman kişinin kendisine de zarar veren kötü huylardan biridir.Kişi bu duygusunu dizginleyip en alt seviyeye düşürdüğü zaman mükemmelleşir.Aksi halde kişiyi tavuk için adam öldüren bir insan tipine dahi dönüştürür.
Taekwondo sporuna başlayan biri zamanla tüm dövüş tekniklerini spor bilinci altında öğrenir.Yaptığı işi bir spor olarak kavrar ve uygular.Ancak yapı itibariyle kendisine saldıracak 15-20 kişiyi etkisiz bırakacak bir tekniğe kavuşur.
Bu nedenle kendisine diploma verilir.Terfi ettirilir.Diploma ve kemer adı altında verilen nişanlar "dövüş tekniklerini bildiğinin belgeleridir".Bir sporcu buna o kadar değer verir ki yıllardır alın teriyle kazandığı bu değer yargılarını adi kokak kavgalarına düşürmez.Sokak kavgalarına itibar etmez.Kendine sataşan insanlara karşı,-"Hayır ben senden daha üstünüm diyerek" fiziksel üstünlüğünü ispata kalkışmaz.Gücünün ve değerinin farkında olduğu için karışışındaki insana karşı acıma duygusu ön plana çıkar.
Hatta herkesten önce okumayı bilen çocuğun sınıfta derslere katılmaması gibi,Kavga tekniklerini çok iyi bildiğinden öyle adi sokak kavgalarına o kadar ilgisiz davranır ki dönüp arkasını bile bakmaz.
Ne zaman canına kast ediliyorsa vücudu bir refleks olarak harekete geçer ki bu hem kendi hem de saldırganın iyiliği için gerekir.Çünkü kendi hayatını kurtardığı gibi ,bıçakla gelen rakibini en kısa ve basit şekilde etkisiz bırakarak katil olmasını ve ömrünü hapiste geçirmesini engeller.
Çocuğunuzu taekwondo yaşantısının daha ilk senesinde gözleyin.Önceden haşarı olan,sağla solla kavga eden ve kendisine sataşanlara bir şey yapamadığı için eziklik duygusu ile ağlayarak size şikayete gelen çocuğunuzun, Taekwondoya başladıktan sonra kimseyle kavga etmediğini kendisine sataşanlara bile ilgisiz kalıp arkasını dönüp yoluna devam ettiğini,bu esnada bir şey yapmadığı için eziklik duygusu yaşamadığını ve zavallılık kompleksine düşmediğini görürsünüz.Bu bilmekten,kendini güçlü hissetmekten ve acıma duygusunun gelişmesinden doğan bir durumdur.
Unutmayın bir konuda kendini ispata kalkışanlar o konunun cahilleridir.Bilen insanlar az konuşur ve öz konuşurlar.

6-Taekwondo Çocukta kurallara uyma ve sistemli hareket etme alışkanlığı yerleşir.
Taekwondo bir disiplin sporudur.Ruhi ve Fiziki disiplinler çalışma gayesinin temelini teşkil ederler. kendine has ve tüm dünya salonlarında geçerli olan Dojang (Çalışma salonu) kuralları vardır.
Bunları sıralayacak olursak:
1-Antrenöre (Eğitmene) her zaman saygılı davranılmalıdır.
2-Çalışma sahası (Salon)'na girilirken veya çıkılırken muhakkak surette selamlama yapılmalı.Çalışma selamla başlayıp selamla sonlandırılmalıdır.Yapılacak her iş muhakkak surette hocadan izin isteyerek yapılmalıdır.
3-Antrenman için bile olsa Taekwondo elbisesi giyilmeli,sporcunun kemer rengi ne ise takılmalı .Yüksek kemerliler önde olmak kaydı ile sıra dahilinde Eğitmen beklenmelidir.Harici elbiseler çalışma sahasında yer almamalıdır.
4-Çalışma sahasına çıplak ayakla girilmeli,Taekwondo çalışma ayakkabısından başka hiçbir ayakkabı ile ortalıkta dolaşılmamalıdır.
5-Çalışma sahasına girildiğinde hoca .eğitmen var ise Başın eğilmesi suretiyle selamlanarak çalışma müsaadesi istenmelidir.Salonda siyah kemerli sporcular yine baş eğmek suretiyle selamlanmalıdır.
6-Eğitmenin veya siyah kuşak sahibi bir büyüğün verdiği görev hemen yerine getirilmeli saygısızlık yapılmamalıdır.
7-Çalışma sahasında koşmak .güreş yapmak itişip kakışmak gibi çalışma harici davranışlar yapılmamalıdır.
8-Eğitmen izin vermeden çalışma esnasında asla konuşulmamalıdır.
9-Sporcu düşük kemerlilere karşı saygılı olmalı,onların acemi tekniklerini gülerek veya ima ederek alaya almamalı, bilhassa daha iyi olması için teşvik etmelidir.
10-Kötü ve kaba sözler kesinlikle yapılmamalıdır.
11-Her zaman temiz ve ütülü dobok giyilmeli ,ayak ve el tırnakları kesik ,saçlar taralı olmalıdır.
12-Sadece çalışma için gerekli malzemeler salona getirilmeli.Özel eşyalar,pazar eşyası,alışveriş mamulleri gibi malzemeler salona sokulmamalıdır.Salona bir yere giderken uğranılmamalı,gerekli saygı gösterilerek özel olarak gelinmelidir.
13-Çalışma sahasında ve salonda bir şeyler yiyip içilmemeli ve asla sakız çiğnenmemelidir.
14-Saat,künye,kolye,zincir gibi aksesuarlar çalışma esnasında çıkarılmalıdır
Tüm bunlar taekwondonun kendine has olan ve tüm sporcuların harfiyen uyduğu kurallardır.Bu kurallar yeni başlayan bir Taekwondocu adayına zorlama yolu ile değil arkadaş gurubu içinde toplu davranış biçimleri şeklinde verilir.
Misal vermek gerekirse:
Taekwondonun en önemli prensiplerinden birisi selamlamadır.Gerek antrenmanlardaki çalışmalarda gerekse müsabakalarda rakipler başı öne eğmek sureti ile selamlanır.Bu taekwondonun basit prensibini çocuğunuzun hayatına aktarması kaçınılmazdır. Çünkü taekwondo antrenmanlarında tüm eşler (partnerler) , bir hareketin başlangıcında ve bitiminde birbirlerini selamlarlar .Bu selamlamada yaşın hiçbir önem ve değeri yoktur.Gerekirse üst seviye ve yaşça çok büyük bir taekwondocu çocuğunuz önünde saygı ile eğilir ve selam verir.Bu selamlamanın korkudan, çekinmeden, menfaatten ,gururdan ve kibirden değil taekwondoda Çocuğunuza verilen saygı ve sevgiden olduğu açıktır.Büyüklerinden bile bu tür bir saygı gören ve bundan hoşlanan bir çocuğun bunu hayatına taşıması ve tüm diğer insanlarla paylaşması çok normaldir.
Taekwondoya kısa süre devam eden çocuklarda bile gerek ailesine ,gerek okul idarecilerine ve gerekse diğer insanlara karşı aniden başlayan bir saygı ve hürmet ifadesi gözlerden kaçmaz. Çocuğunuz hayatta ilk defa korkudan, çekinmeden,kurallardan dolayı değil değer verdiğinden ve sevgisini ifade etmesinden dolayı saygı ve tazim ifadesi göstermeye başlar.
Çalışma salonuna geliş ve gidişlerin düzenli olması, Dabok (taekwondo elbisesi) ve kemersiz çalışma yapılamaması, el tırnak ve saç bakımındaki düzenlilik ilk defa çocukta anne ve baba zoruyla değil kendi istek ve arzusuyla gerçekleşmeye başlar.
Çocuğunun salon düzeni ve intizamından kendini soyutlamak istemediğinden ve devamlılık sadece kendi tercihi olduğundan dolayı kurallarıda çiğnemek istemez
Çoğu kez evde anne ve babasının, okulda öğretmenini belirli kurallarına karşı gelmekte olan çocuk taekwondoda kendi isteği ve arzusuyla bu prensiplere uymaya başlar.
Taekwondo spor salonunda kazandığı hayatta ilk karşılaştığı bu disiplinli ve kurallı hareket etme metodunu günlük hayatına taşır.Her kurum ve müessesenin kendine göre kuralları olduğu bilincine varır.Ona göre davranış şekilleri sergilemeye başlar.
7-Taekwondo sporu mental yeteneği arttırır ve karar verme süresini çabuklaştırır.
Spor yapan her çocukta olduğu gibi bir süre sonra çocuğunuzda da akil melekelerin arttığını fark edeceksiniz. Taekwondoda müsabaka teknikleri 5 veya 6 civarındadır.Bunun dışındaki tüm savunma ve müsabaka teknikleri bu temel hareketlerin kombinasyonlarından oluşur.Bunları geliştirmek ve uygulamak çocuğun becerisine kalır.Çocuk bu tekniklerden kombine hareketler çıkarmak için kendini zorlar.Zihni devamlı çalışır.
Kuşak imtihanlarındaki temel hareketler basit eksersizler olup.Şekil olarak çocuk bunları çabuk kavrar ve ezberler bu hareketlerin tekrarı ve devamlı çalışılması çocuğun akli becerilerini devamlı zorlar.
Taekwondo bir saldırı değil savunma sporudur.Kişiye karşı yapılabilen her hareketin bir kombine hareketi vardır.Savunmada çabukluk,sürat,güç ve refleks tepki çok önemli olduğundan genelde bu beceriler gelişir.Yani çocukta bir davranış şekline cevap verme yeteneği refleks olarak ve en doğru olanını tespit etmek suretiyle artar.Çocuk bu becerilerini günlük hayata da taşır.Nasıl ki taekwondoda saniyenin en kısa anında en doğru kararı vermesi gerekiyor aksi halde kaybedeceğini biliyorsa,günlük hayatta da en doğru kararı en kısa zamanda verme kabiliyeti artar.
Spor yapan çocuklarda zihin devamlı açık olur.Uyuklama,pasivite ortadan kalkar.Anlatılanları anlama kabiliyeti gelişir.Taekwondo çalışması çocuklar için azdan çoğa doğru bir periyot izleyerek 1-1,5 saatlik bir antrenman verir.Çocuğun aktivitesi bu antrenman periyodunda gittikçe artar ve zirvede iken sonuçlanır.Bu davranış biçimi çocuk mentalitesinde bir alışkanlık hale gelir.Misal olarak diğer çocuklarda okulda görülen derslerin son saatlerindeki uyuklama ve bıkkınlık hali spor yapan çocuklarda rastlanmaz.Bu vücut direncinin kuvvetinde ve vücudun sürekli artan bir şekilde aktiviteye hazır olduğundandır.
8-Taekwondo çalışan çocuğunuz hayatı boyunca hiçbir kimseyi düşman olarak görmeyeceği gibi asla bir düşmanı da olmaz.
Taekwondo çalışan çocuğunuz taekwondonun karakteristik yapısı gereği kimseyi düşman olarak görmeyen bir şahsiyet olarak büyür.
Çünkü Taekwondo ahlakında asla düşman yoktur.Herkes bu ilkeyi dikkatlice göz önüne alır.Peki insan hayatında bunca tehlike ,zorluk ve mücadele olmasına rağmen nasıl oluyor da taekwondocunun düşmanı olamaz.Taekwondocu dünyada zorluklara ve karşıtlıklara rağmen tıpkı kendi minerallerini ve beslenecek suyunu kendi elde eden ve insanlara fayda veren şifalı bir bitki gibidir.Taekwondo kişiye karşı olan her şeyin üstesinden kendi kendine gelmeyi öğreten bir metottur.
Kişi korktuğu çekindiği tehlikeyi düşman olarak kabul eder.Düşmanın veya tehlikenin büyüklüğü sizin onu tarif ettiğiniz , gözünüzde büyüttüğünüz kadardır.Veya sizdeki aczi yet ve zavallılık tehlikenin büyüklüğünü ve gücünü ortaya kor.Taekwondocu mücadele metotlarında bu dengeye dikkat eder.Kendi kapasite ve gücünü arttırması sıradan bir insan için tehlike veya düşman olan bir şeyin kendisi için hiçbir şey ifade etmemesi anlamına gelir.Tehlikenin boyutu sizin korkunuz kadardır. Saldırganın gücü sizinkinden fazla ise ve korkuyorsanız sizin için bir tehlikedir ve bir düşmanla karşı karşıyasınız demektir.Ama gücünüz ondan fazla ise onu bir tehlike kabul etmezsiniz dolayısıyla da düşman olarak görmezsiniz.
Size bağırın, çağıran ve küfreden ufak bir çocuğu kalkıp dövmezsiniz. Sonuçta çocuk der ilgilenmezsiniz.Hatta bu çocuğun derdi nede böyle yapıyor diye yardımcı olursunuz.
Ama bunları size karşı koca bir adam yapıyorsa tehlike kabul eder hatta kaçarsınız.Sonuçta gücü sizinkine denk veya sizinkinden fazladır ve size zarar verecektir.
İşte taekwondocunun rakip olgusuna bakışı böyledir.Gücünüzün ve yeteneklerinizin rakipten ve saldırgandan daha fazla olduğunu bilirseniz onu tehlike kabul etmezsiniz düşman olarak görmezsiniz.
Bu duygu ve düşünce taekwondonun savaş ve sertlik değil barış ve dostluk için olduğunun onaylamamıza nedendir.
Taekwondo kişinin kendi kendini eğitmesini ve gücünü maksimuma çıkarmasını esas alır.Karşıdaki alternatiflere göre hareket etmez.Dış ortamda her zaman mikroplar ve virüsler olacaktır.Eğer bunlar vücut direnciniz düşükse size zarar verir ve sizi hasta ederler.Bu nedenle amaç vücut direncini korumak kuvvetlendirmek ve gerekirse aşı yaptırmaktır.Taekwondodaki amaçta tıptaki bu aşı yaptırıp vücut direncini kuvvetlendirmeye benzer.Böylece mikroların ve virüslerin sizin için tehlike olarak bir anlamı kalmaz.Havlayan köpekten korkan kişi kaçar köpekte onu kovalar durdur.Ama kokmayan kimse köpekle dost olur ,onu okşar sever ve istediği gibi yönlendirir.
Taekwondodada güçlü olmamın en önemli prensibi insanın korkularını yenmesidir.Bir bakıma insanın kendi nefsiyle mücadelesidir.Kendi gücünün ve kapasitesinin farkına varması ve o ruh halinin kendisi için bir kalkan oluşturmasıdır.Bu şekilde ancak hayatın bir anlamı olabilir. Hayattan zevk alabilirsiniz.Kararlarını kendi alan,aldığı kararlardan kendi sorumlu olan bu nedenle de sonucundan korkmayan insan tipi ancak hayatta mutlu olabilir.Çünkü kimseden korkmaz ve çekinmez.
TAEKWONDO ÇALIŞIN ve ÇOCUĞUNUZA ÇALIŞTIRIN HERKESİN SİZLE veya ÇOCUĞUNUZLA DOST OLMAK İÇİN YARIŞTIĞINI FARKEDECEKSİNİZ.

9-Taekwondo çocuğunuzu gurur ve kibir gibi insani olmayan duygulardan uzak tutar.Alçakgönüllü ve mütevazı bir insan haline getirir.
Hiç hayvanlara karşı kibirlenen insan gördünüz mü? Hayır değil mi ?
Çünkü hayvanlar bizden zayıf varlıklardır.Onlara karşı kendimizi ispat etme duygusu ve kompleksimiz olmaz da ondan.Gurur ve kibir sahibi insan aslında gururlandığı kişiye karşı kendini daha güçsüz hisseden insandır.
Demek ki kibirli insan( gösteriş ve gurur meraklısı) kendi küçüklük kompleksine karşı geliştirdiği reaksiyonla denge arayışı içindedir.Kişi bilerek veya bilmeyerek bir şeylere karşı savaş açmıştır.Bunun acısını tüm benliğinde hisseder.Bu mücadeleyi nefsinin istikameti doğrultusunda yaparsa kırıcı ,incitici ve yok edici ve hatalı, ruh-i insanisiyle yaparsa sevgi ve saygı sınırları içinde en mükemmel olarak yapar.; 
Taekwondonun kaideleri ve ahlakı her türlü üstünlüğü aşar.Taekwondo çalışmaya başlayan bir insan dojanga (çalışma salonu) girdiği andan itibaren kişiliği, rütbesi, makamı ve mevkisi dışarıda kalır.Bu karışıklığın olmaması için esastır.Kişi bu gerçeği kabul ettiği anda kendini başkalarından üstün hissettiği tüm nefsi duygularını dışarıda bırakır.Dojanga gelen bir kimse tüm kötü alışkanlıklarını terk etmek zorundadır.kötü meziyetlerini spor salonuna taşımaya çalışan kimse daha işin başından karışıklığa ve düzensizliğe prim veriyor demektir ki bu asla kabul görmez. Dolayısıyla taekwondoya başlamanın ilk şartı kural koymak değil kurallara uymaktır.
Taekwondoda hiç bir kimse mükemmel ve kusursuz değildir.Dağ ne kadar büyük olursa olsun gün gelir dibindeki denizin nemi onu yok eder gider.Her meziyet çalışmak ve çabalamakla elde edilir.başarının %1'i kabiliyet ise %99'u çok çalışmaktan geçer.Dojangda hiç kimse bir diğerinden üstün ve farklı kabul edilmez.Ufak bir çoçukla yetişkin bir taekwondocunun salonda göreceği değer ve itibar hep aynıdır.Hiç bir sporcu bir diğerinden üstün ve güçlü değildir..Ne kadar yetenekli olursa olsun düzeni bozan ve kural dışı davranış içinde olan bir kişinin anında salon ile irtibatı kesilir.Hayatta ulaşılan her gerçek su gibidir.Elinizi suya daldırın ve yakalamaya çalışın.Suyun elinizden kayıp gittiği gibi gün gelir size güç ve kuvvet veren değerlerinde hayatınızdan akıp gittiğini görürsünüz.Taekwondoda bu duygu hakimdir.Bu nedenle mükemmelliğe ulaşılmaya çalışılır ,ama değer verilmez ve hiç kimse çok bildiğini iddia edemez.Antrenör için her sporcunun attığı tekme ve yumruk aynıdır.Farklı bir değer ifade etmez.
Taekwondoda kemer derecelerine göre sporcunun kademesi ve değeri olur.Her kemer geçildikçe sporcunun değeri artar.Fakat bu kademe ve değeri ,sosyal hayattaki gurur ve kibir demek olan makam ve mevkinin sebep olduğu üstünlükten ayırmak gerekir. Sporcu kemer geçtikçe olgunlaşır.İlk başlardaki heyecan ve gösteriş merakı kırılır ve ben çok şey biliyorum duygularını bir kenara bırakır.
Taekwondoya başlayan bir kişi ilk başlarda tüm bunların farkında değildir.Bir an evvel teknik hareketleri öğrenme ve başkaları tarafından beğenilme duyguları içinde bu spora başlar ,biraz gurur,kendini beğenme duyguları vardır.Belki becerisi vardır ama amaçsız ve gayesiz olarak bu spora başlar.Bu saydığımız kavramlar kısa sürede sporcuya verilmezse bir süre sonra terk eder.becerisi olsa bile amacı olmayan
misal olarak 10 yıl sonraki bir şampiyonayı kazanmayı amaç edinmeyen bir kişi için bir süre sonra salon sıkıcı gelmeye başlar.Kişideki bu düzensizlik ve bıkkınlık sosyal hayatta da kendisini gösterir.
Ancak yeteneği,amacı olan ve belli yöntemle çalışan kişi zamanla bu işi ne için yaptığının şuuruyla devamlılık arz eder.Bu kişiler sosyal hayatta da başarılı olan hedefini ve yöntemini seçmesini bilen kişiler haline gelirler.
Hedefi müsabıklık olan ve olimpiyatları kazanm


FİTNESS, VÜCUT GELİŞTİRME (BODY BUİLDİNG), TAEBO, PLATES, BÖLGESEL  ZAYIFLAMA, KİLO ALMA, STEP, KİŞİYE ÖZEL DERS,CROSS FİT, TAEKWONDO, KICKBOKS, MUAY THAI, BOKS, ÇOÇUK  JİMNASTİK, dersleriyle hem  sizler hemde çocuklarınız eğlenerek sağlıklı ve zinde kalın...